Us animem a assistir a la propera activitat que tindrà lloc a la Sala Toni Montal de La Cate en el marc del projecte Ciutats de Ciència de la Universitat de Girona. És l’última càpsula d’aquest curs i en aquesta ocasió es tracta d’una conversa amb la Doctora Sílvia Simon, investigadora i química quàntica.

8 de Juny de 2017 – 19:00hcapsulesdeciencia
Sala d’actes Toni Montal de La Cate
Conversa amb la Doctora Silvia Simon, investigadora de la Universitat de Girona i… Química Quàntica!
La química ens envolta, forma part de nosaltres. Podríem dir que: “Tot és química?” Segurament.
De la mateixa manera que hem escoltat moltes vegades “Tot és relatiu”. Tots dos són conceptes,com les matemàtiques mateix, que ens envolten i que formen part del nostre dia a dia. I pel que fa a la química realment tot és química. Des de la universitat sempre hem estat orgullosos d’impartir Química, i, a més, ens agrada que tenir una bona relació vagi associat per sempre a “tenir química”. Escolteu: a la universitat, a més de tenir química, i molta, ens passegem amb bosses a on queda clar que “Som de @QuimicaUdG”. I aquí ja us pot passar pel cap un experiment espectacular, unes bates, unes ulleres, fins i tot un modern laboratori. Però… i els químics quàntics? Què en sabeu dels químics quàntics. Ara podem fer un pas més enllà del concepte que ‘tot és química’ que dèiem al principi, per la que “tot es pot explicar amb Química Quàntica”! Volem que el que us envolta ho observeu amb ulls de química quàntica; quan mireu els colors, quan oloreu una flor, quan beveu un suc, quan toqueu la pantalla d’un mòbil, quan instal·leu una placa solar, quan parleu dels nous televisors QLED… Si hi participeu us emportareu una carta quàntica, que potser us ajudarà a entendre allò que l’Einstein no volia acceptar.
Penseu que la realitat és un concepte subtil perquè segurament existeix en la mesura que la mires i en fer-ho qui sap si es crea. Però en tot cas, la química quàntica només és una petita part d’un tot; d’allò que en diem ciència, o el que és el mateix: un estímul a reflexionar, parlar, raonar i, en el fons, tenir més cultura científica!

 

Ciutats de Ciència és un projecte de divulgació de la recerca que vol transformar set ciutats properes de l’àrea d’influència de la Universitat de Girona (UdG) en Ciutats de Ciència, potenciant la presència de la ciència en la societat i fomentant la ciència ciutadana. El projecte, que s’inicia al 2016 amb una prova pilot en 7 ciutats (Girona, Figueres, Banyoles, Olot, Palamós, Blanes i Sant Hilari Sacalm), neix amb la voluntat de consolidar-se al llarg dels anys i convertir més ciutats en Ciutats de Ciència. Ciutats de Ciència vol promoure la recerca i l’activitat investigadora de la UdG a la societat: treure la ciència dels laboratoris, les biblioteques i les sales d’assaig i provocar que s’interrelacioni amb la ciutadania al carrer, a l’aula o fins i tot… a la taula!

Quins són els objectius del projecte?
Fomentar la cultura científica entre la ciutadania
Fomentar les vocacions científiques
Potenciar l’ús de la ciència ciutadana en el procés científic
Apropar la recerca i els investigadors a la ciutadania i involucrar diferents col·lectius perquè tinguin un contacte més directe.
Estimular la participació ciutadana en debats i presa de decisions en l’àmbit científic i tecnològic.
Fomentar que es parli de ciència i coneixement als carrers de les ciutats de ciència.

Més informació